Ohjeita jalostusneuvontaan Shhj:n alaisille roduille
Jalostusvaliokunnan antamia ohjeita jalostusneuvonnalle ja vaatimuksia jalostuksessa käytettäville koirille. Vaatimukset ovat vähimmäisvaatimuksia ja ovat suositusluontoisia, mutta jalostusneuvojia pitkälti sitovia ohjeita. Tavoitteena on säilyttää ja parantaa koirien käyttöominaisuuksia, -ulkomuotoa ja -terveyttä, mm. jalostuspohjaa lisäämällä (enemmän hajontaa siitosurosten määrässä ja estää yksittäisten matadoriurosten liiallinen siitoskäyttö) ja lisäämällä tutkimustyötä mm. terveyden- ja eri käyttöominaisuuksien osalta.
Jalostusneuvojilta voi saada suosituksen haluamalleen nartulle, jos narttu täyttää vähimmäisvaatimukset ja käytetään jalostusneuvojan suosittelemaa urosta. Jalostusneuvontaa annetaan kaikille järjestön jäsenille ja se on maksutonta.
Jalostusneuvontapyynnöt tulisi osoittaa hyvissä ajoin ennen nartun kiimaa jalostusneuvojille, vähintään kaksi viikkoa ennen h-hetkeä mieluiten järjestön sivuilta löytyvällä sähköisellä lomakkeella, sähköpostilla, tai kirjallisesti Hirvikoiralehdestä löytyvällä lomakkeella. Suositukset jalostusneuvoja antaa aina kirjallisena (jälkitarkastusmahdollisuus).
Jalostusneuvonnan toimintaperiaate
- Nartun omistaja ottaa yhteyttä jalostusneuvojaan hyvissä ajoin ennen astutusajankohtaa, jalostusneuvontalomaketta käyttäen. Lomakkeita löytyy lehdestä, sekä nettisivuilta sähköinen lomake.
- Nartun omistajan kanssa käydään ennen suosituksen tekoakeskustelut (sähköpostilla, kirjallisesti, puhelimitse) siitä, mitkä ovat hänen toiveensa haettavalle urokselle, mahdollinen oma urosehdokas, nartussa olevat puutteet ja vahvuudet yms.
- Neuvoja tekee näiden ennakkotietojen ja omien näkemystensä perusteella nartulle suosituksen, johon hän laittaa yleensä 1-4 urosvaihtoehtoa.
- Mikäli nartun omistaja päättää kuitenkin astuttaa koiransa jollain muulla kuin suosituslistalla olevalla uroksella, niin suositusta sille ei anneta. Neuvontaa kuitenkin annetaan myös näihin omiin ratkaisuihin liittyvissä kysymyksissä.
- Urosta suositellaan aluksi rajoitetusti, korkeintaan siihen saakka, kunnes jälkeläismääräksi täyttyy 40 kpl. Mikäli jälkeläisnäytöt ovat riittävän hyvät, eli vähintään 25% HIRV1:n haukkuneita näistä em. jälkeläisistä (vähintään kolmesta pentueesta), urosta voidaan suositella lisää.
- Suosituksia annetaan jatkossakin porrastetusti, seuraten jälkeläisten kehittymistä.
Harmailla alkuun enintään seitsemän perättäistä astutusta, jonka jälkeen katsotaan jälkeläismäärä
(yksi astutus = 6 jälkeläistä)
Jämteillä alkuun enintään viisi perättäistä astutusta, jonka jälkeen katsotaan jälkeläismäärä
(yksi astutus = 8 jälkeläistä) - Jälkikäteen (astuttamisen jälkeen) pyydettyjä suosituksia ei anneta.
- Siitosurosten määrässä pyritään mahdollisimman suureen hajontaan, laajan geenipohjan säilyttämiseksi
- Sukusiitosaste lasketaan kennelliiton KoiraNet järjestelmän mukaan kahdeksalla sukupolvella
- Annetaan vain kirjallisia suosituksia
- Uroksen omistaja on velvollinen ilmoittamaan suoritetut astutukset ja syntyneet pentueet jalostusneuvojalle
- Yhdistelmälle annetaan suositus kirjaimella A, B tai C sen mukaan, miten yhdistelmä täyttää yleiset ja erityiset vaatimukset. Mikäli yleiset tai erityiset vaatimukset eivät täyty, ei suositusta anneta ja yhdistelmä merkitään –:lla
- Jalostusvaliokunta voi poiketa edellä mainituista ohjeista erityistapauksissa.